FELLESSKAPET SOM METODE
En meningsfull hverdag
Veien til rusfrihet
Å skape seg et godt liv i rusfrihet handler ikke bare om å slutte med rus. Like viktig er det å bli styrket til å møte en rusfri hverdag. Vår erfaring er at det krever et positivt rettet tanke- og handlingsarbeid, – noe vi jobber mye med i fellesskapet.
Endring og ansvar
Det å bli rusfri handler i stor grad om endringer i tanker og handlinger. Det krever stor innsats og viljestyrke av eleven. Fellesskapet jobber aktivt med å bistå og støtte eleven i endringsprosessen, og vi gir dem verktøy til selv å være aktive i en slik prosess.
I Solliakollektivet er vi opptatte av likeverd og demokrati, at alle tar ansvar i arbeid og for at fellesskapet skal fungere optimalt. Alt vi gjør er basert på et positivt menneskesyn; at alle er like verdifulle uansett bakgrunn, livssyn, kjønn, seksuell legning og etnisk opprinnelse.
Med dette grunnsynet kan vi hjelpe den enkelte til å:
- bli i stand til å ta riktige valg
- lære seg å leve videre med historia si
- mestre samspillet med samfunnet som rusfri
Helhetlig og tilrettelagt
I Solliakollektivet er vi opptatt av hele eleven – både av livserfaringer og rushistorie, helse, nettverk, bolig og økonomi. Med utgangspunkt i elevens situasjon og behov, tilrettelegger vi for hver enkelt, og støtter den enkelte i utviklinga si av sosiale, praktiske og teoretiske ferdigheter.
I tillegg til å se på hva som ligger bak hver elevs rusavhengighet, er vi opptatte av å framheve hvert menneske med sine ressurser og sin vilje til endring.
Elementer i behandlingen
- Individuelle samtaler med behandlingsansvarlig og tverrfaglige møter
- Gruppeterapi
- Treningsturer
- Arbeidstrening & skole
- Fritidsaktiviteter i nærmiljøet
- Ulike temakvelder
- Felles hytteturer/ seminarer
- Sosialt samvær med alle i kollektivet
- Invididuellsamtaler med psykolog
- Individuellsamtaler med medisinansvarlig/psykiater